Istoricul Parohiei "Sf. Nicolae" Satu Nou-comuna Belceşti, judeţul Iaşi
Parohia "Sfântul Nicolae" Satu Nou este situată în localitatea Belceşti, judeţul Iaşi. Acest sat este cel mai nou înfiinţat în comună, de aici şi provenienţa denumirii de "Satu Nou". În anul 1895, când au fost împroprietăriţi aici locuitori ai satelor limitrofe, s-a stabilit loc pentru construirea viitoarei biserici chiar în mijlocul satului. Tot atunci s-a stabilit loc şi pentru viitorul cimitir, care este aşezat în afara satului.
Pe locul rezervat bisericii, oamenii şi-au construit o capelă, apoi în anul 1933 Victor Iamandi, ministru al Cultelor (şi fiu al comunei) aprobă construirea unei biserici noi. Sătenii au adus piatră de la Stroieşti şi au început construcţia bisericii, executând zidăria până la ferestre. Izbucnirea războiului a determinat sistarea lucrărilor.
Timp de 20 de ani biserica a rămas aşa. În anul 1953 preotul Vasile Partenie ia iniţiativa de a continua construcţia începută dinaintea războiului. Este ajutat de enoriaşi, între care un rol aparte îl are Vasile Păvăluc. Şi celelalte sate au contribuit la finalizarea construcţiei.
Biserica s-a sfinţit la 9 ianuarie 1955 şi i s-a dat hramul "Sf. Nicolae". Slujba de sfinţire a fost oficiată de Î.P.S. Mitropolit Sebastian.
Biserica este în formă de cruce, prevăzută cu pridvor şi are o suprafaţă de 186 m2. Catapeteasma este adusă de la Hârlău, ctitoria Pulcheriei Ghica şi are hramul "Sf. Treime". A fost adusă aici prin insistenţa inimosului preot Vasile Partenie şi impresionează prin pictura sa în stil renascentist.
Pictura interioară s-a făcut după anul 1976, de către Honariu Creţulescu şi tot sub coordonarea preotului Vasile Partenie, care a păstorit satul până în anul 1989, când după o viaţă destul de zbuciumată a trecut la cele veşnice. Acum se odihneşte lângă altarul bisericii alături de soţia sa, prezbitera Tatiana.
Din anul 1989 activitatea este continuată de preotul Vasile Florariu (al doilea preot slujitor al bisericii de la înfiinţare). Nefiind din Belceşti, dar consecvent proverbului că "omul sfinţeşte locul", părintele a continuat cu sârg munca întâiului stătător al lăcaşului. Cu ajutorul sătenilor a fost înălţată biserica cu centură de beton şi a pus acoperiş nou cu apărătoare. Biserica capătă o formă nouă, se fac două turnuleţe pe absidă şi se schimbă forma clopotniţei. În anul 1992 se decapează tencuiala exterioară şi se face în praf de piatră. Lângă biserică (în partea de NE), părintele ridică o casă parohială în anul 1994, iar în anul 2010 sunt terminate lucrarile la noul centru social.
În anul 1996 pictura din biserică este finisată şi terminată de pictorul Alexandru Mateiaş, care, tot în acel an, pictează şi pridvorul.
Ca o încununare a realizărilor, biserica este resfinţită pe data de 18 august 1996 de către Î.P.S. Daniel, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.